• Naši žiaci na Lomihlave v Košiciach

          • Lomihlav je matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (sekundy až kvarty). Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh a bonusov vo forme hádaniek a hlavolamov, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Žiaci majú možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou a porovnať svoje sily s ostatnými. EKG reprezentovalo družstvo EKGečko v zložení Radka Damankošová, Michal Biroš (III.O), Ján Molitoris a Dominik Uhriňák (IV.O). V silnej konkurencii 48 súťažných tímov obsadili výborné 19. miesto. Za EZŠ súťažilo družstvo Prešovskí šikovníci v zložení Laura Šarišská (7.A), Samuel Klimko, Patrik Škripko a Marko Šlezinger (9.A), ktorí obsadili 37. miesto. Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu našej školy (hoci mali riaditeľské voľno :)) a blahoželáme k umiestneniu a získaniu nových skúsenosti!

            RNDr. Iveta Germanová

          • Školské kolo OSJL - kat. A, B

          • V piatok 9. decembra 2022 sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka pre SŠ. Prihlásených sme mali 22 súťažiacich, žiaľ, kvôli zdravotným problémom sa reálne zapojilo 16 žiakov. Nakoľko je termín súťaže stanovený centrálne pre celé Slovensko v jednom čase, museli sme pristúpiť k online forme súťaže. Výsledky zverejníme oficiálne v priebehu budúceho týždňa.
            Ďakujeme všetkým súťažiacim za skvelé výkony a za reprezentáciu svojich tried.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Olympiáda v nemeckom jazyku v EKG

          • V novembri sa konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku, kde si žiaci si zmerali sily v písomnej i ústnej časti. Víťazom jednotlivých kategórii blahoželáme. Prví dvaja v kategórii 2A a 2B budú EKG reprezentovať v okresnom kole, víťaz kategórie 1C postupuje do krajského kola.
            Tu sú mená víťazov:
            Kategória 2A:
            1. miesto: Teodor Biroš, Vl.O

            2. miesto: Barbara Frankovská, Vl.O
            3. miesto: Lukáš Liška, V.O

            Kategória 2B:
            1. miesto: Júlia Mária Ondriová, Vll.O

            2. miesto: Marcela Šuščáková, Vll.O
            3. miesto: Ester Iľková, Vll.O

            Kategória 1C:
            1. miesto: Josue Henoch Stancel, lll.O

            2. miesto: Tirzah Anna Stancel, l.O

            Mgr. Gabriela Kundríková

          • K svetu bez znásilnenia a násilia

          • Štvrtky v čiernom

            Aj v EKG sme sa minulý štvrtok zapojili do kampane THURSDAYS in BLACK. Pridali sme sa tak k tým, ktorí sa chcú vysloviť proti násiliu, zabezpečiť, aby boli  ženy a muži, chlapci a dievčatá v bezpečí pred znásilnením a násilím v domácnostiach, školách, práci, uliciach – na všetkých miestach v našej spoločnosti. Čiernym oblečením sme mysleli na tých, ktorí sú obeťami rôzneho násilia. Dnes sme mali v aktivite pokračovať, ale zvýšená chorobnosť žiakov nám zabránila zúčastniť sa na vyučovaní v škole. Spomeňme si na túto kampaň aspoň v mysli, keď sme v bezpečí domova.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Turistický krúžok na EZŠ

          • V sobotu (3. decembra) sa skupinka odvážlivcov z 2. stupňa EZŠ vybrala na Zbojnícky hrad. Decembrové ráno nebolo vôbec zasnežené, ale to nám vôbec neprekážalo. Autobus nás odviezol do Kokošoviec, vystúpili sme na zastávke Sigord pod Kamenným jarkom a potom už len vlastné nohy. Chvíľu modrá značka, ale my sme hľadali zelenú a tá nás zaviedla do lesa. Po zelenej dve hodiny lesom a bola to veľmi príjemná decembrová prechádzka po jesennom lístí. Posledná polhodinka k hradu nám dala trochu zabrať, ale výhľad na Zbojníckom hrade bol parádny, aj keď sa nám slniečko nechcelo ukázať a studený vietor nás trochu potrápil. Pod hradom sa nám podarilo spoločnými silami urobiť oheň, takže plánovaná opekačka sa nakoniec vydarila a zrejme za odmenu sa nám ukázalo aj slniečko. Pri ohni nám bolo síce teplo, ale 5 stupňov nás prinútil sa viac hýbať. A potom už len rýchlym krokom na MHD zastávku v Ruskej Novej Vsi. Cieľ splnený, užili sme si turistiku, pekné výhľady, podarilo sa nám urobiť oheň, dobre sa najesť, zahrať sa spolu a vykuklo aj slniečko, aj keď to tak vôbec nevyzeralo. Bol to pekný spoločný čas. A aby ste nám verili, pridávame aj nejaké foto :-)

            Turisti z EZŠ v Prešove

          • Anglická olympiáda v EKG

          • Už tradične je o účasť v anglickej olympiáde veľký záujem u študentov. Tohto roku tomu nebolo inak. V mesiaci november sa po triednych kolách uskutočnilo aj školské kolo. Dnes sme spoznali víťazov:
            Kategória 1A:
            I. miesto: Lucia Goliášová II.O,
            II. miesto:Veronika Janková II.O,
            III. miesto: Lilien Šimková I.O.
            Kategória 1B:
            I. miesto: Soňa Ivanová IV.O,
            II. miesto: Michal Drotár IV.O,
            III.miesto: Tomáš Beňa III.O.
            Kategória 2A:
            I. miesto: Peter Ščerbák II.A,
            II. miesto: Karolína Molitorisová II.A,
            III.miesto: Markus Havrila V.O.
            Kategória 2B:
            I. miesto: Jaroslav Hliboký IV.A,
            II.miesto: Alex Hrabovský IV.A,
            III. miesto: Marcela Šuščáková VII.O.
            Kategória 2C2:
            I. miesto Roman Šimko III.A

            Víťazom srdečne blahoželáme a tým, ktorí sú na prvom mieste želáme veľa úspechov aj v okresnom kole olympiády.

            Mgr. Miriama Voľanská, Mgr. Zuzana Kováčová

          • Workshop Kinderuniversität - Deutsch macht Spaß!

          • Žiaci prímy a sekundy sa 28. januára 2022 zúčastnili workshopu Kinderuniversität (Detská univerzita), ktorý organizoval Goethe inštitút v Košiciach. V detskej univerzite žiaci preberajú témy z rôznych oblastí života a sveta okolo nás. Na tomto workshope sa žiaci hravou formou sa dozvedeli, ako sa z kaučukovníka vyrábajú balóny a znova sa presvedčili o tom, že učenie nemčiny môže byť zábavné.

            G. Kundríková, I. Birošová

          • Ibobor na 1. stupni EZŠ

          • Aj tento rok sa naši žiaci prvého stupa EZŠ zúčastnili na celoslovenskej informatickej súťaži iBobor. Gratulujeme všetkým úspešným riešiteľom! 🎉😊

            Úspešní riešitelia I. stupeň:
            2.A - Milan Majerník, Barbora Kušnírová
            3.A - Olena Chernozub, Jasmina Fecenková
            3.B - Hugo Gavliak
            4.A - Matej Ruszó, Alex Huba, Alexandra Bašistová
            4.B - Juraj Gajdoš, Jakub Kušnír, Teodor Šala, Elizabet Hanková, Dominik Mojžiš, Jakub Harčár

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 👍

          • Záložky do kníh spájajú školy

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do inšpiratívneho projektu zameraného na podporu čítania: Záložky do kníh spájajú školy. Študenti prímy – kvarty mali za partnerskú školu ZŠ v Rozhanovciach. Téma na stvárnenie mala pre nich názov: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Študenti vyšších ročníkov EKG si svoje záložky, vyrábané na tému: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... - vymieňali so študentmi SOŠ informačných technológií v Banskej Bystrici. Projekt zastrešovali vyučujúce SJL: Ľ. Kónyová a M. Chalupková.

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • Projekt Krokus v kvarte

          • V spolupráci s Múzeom židovskej kultúry sme sa zapojili do vzdelávacieho projektu Krokus /Šafran/, ktorý je realizovaný írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI).
            Cieľom projektu je pripomienka približne jeden a pol milióna detí, ktoré sa stali obeťami holokaustu. Na počesť ich pamiatky žiaci a študenti sadia cibuľky žltých krokusov (do kvetináčov alebo priamo na školskom dvore), ktoré kvitnú približne v období Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené počas obdobia nacistických perzekúcií nosiť. Hlavným cieľom projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.  

            Mgr. Z. Kmeciková

          • Talenty 2022

          • Srdečne gratulujeme Josuovi Henochovi Stancel z tercie za ocenenie mesta Prešova a ABC Centra voľného času TALENTY 2022. Cena mu bola slávnostne odovzdaná 21. 11. 2022 v PKO - Prešov v kategórii cudzích jazykov za jeho úspechy v olympiáde nemeckého jazyka v germanofónnej kategórii. V publiku ho prišla povzbudiť jeho trieda III.O. Josue odmoderoval začiatok i koniec akcie v nemčine.

            Mgr. I. Birošová

          • Shakespeare Memorial v Košiciach

          • 23. novembra 2022 sa konalo Krajské kolo recitačnej súťaže Shakespeare Memorial v Košiciach. Naše EKG reprezentovali študenti, ktorí v školskom kole skončili na prvých miestach v jednotlivých kategóriách.
            1. kategória: poézia: Tyrzah Anna Stancel, I.O, próza: Kamil Poloha, I.O
            2. kategória: próza: Dominik Uhriňák, IV.O, poézia: Soňa Ivanová, IV.O
            3. kategória: poézia:Klára Birošová, VII.O.
            Naším študentom Tyrze a Kamilovi sa vo veľmi silnej konkurencii podarilo získať 2. a 3 miesto. Srdečne blahoželáme.

            Mgr. Miriama Voľanská

          • Imatrikulácia prvákov

          • Imatrikulačná slávnosť bola pre našich prváčikov výnimočnou a radostnou udalosťou. Niesla sa v znamení odvahy Božích rytierov. Úlohou každého z nich bolo vyskúšať si svoju odvahu, presnosť a bystrosť. Po zdolaní všetkých skúšok boli slávnostne pasovaný pánom riaditeľom za právoplatných prvákov, žiakov našej školy :) . Prajeme im veľa radosti, múdrosti a odvahy pri zdolávaní každodenných školských povinností! A na záver posielame slová povzbudenia: „S nami je Hospodin, náš Boh, hotový nám pomôcť a viesť naše boje.“ (2.Kronická 32,8)

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Z Evanjelickej spojenej školy a CZ ECAV Prešov, Giraltovce, Soľ, Bardejov, Budimír boli odvezené do Necpál a následne do Vojvodiny v Srbsku vianočné balíky. Vyexpedovali sme ich vyše 100. Bohu vďaka za všetkých darcov, ktorí pribalili k darčekom aj veľa lásky a potešia tých, ktorí to potrebujú.

            Mgr. M. Čurlík

          • Sociálny projekt

          • „... v láske slúžte si vospolok.
            Lebo jedno prikázanie obsahuje celý zákon v plnosti, ono:
            Milovať budeš blížneho svojho ako seba samého.“
            (G 5,13b-14)

            S veľkou radosťou a s vďakou Bohu sme privítali správu, že v Prešove sa podarilo práve v októbri, keď si pripomíname mesiac úcty k starším, otvoriť Diakonický domov Élim – sociálne centrum pre seniorov.
            18. novembra sme v EKG počas Dňa otvorených dverí spustili pri príležitosti Dňa študentstva sociálny projekt. Celý projekt sme zorganizovali práve na podporu seniorov v Diakonickom domove Elim v Prešove. Už od skorého rána do miestnosti č. 212 prúdili davy žiakov z celej ESŠ. Priniesli nám koláčiky, ktoré deň vopred napiekli doma sami alebo so svojimi rodičmi (pri počte 40 donášok sme už prestali rátať...). Tieto produkty od nich prevzal tím dobrovoľníčok z III. A – Saška, Števka, Emka, Tímejka A., Tímejka Š. – a počas celého dňa ich predávali všetkým záujemcom. Súčasťou projektu bola aj možnosť prispieť finančne dobrovoľným príspevkom.
            Žiacka školská rada tiež začala zbierku nových ponožiek pre seniorov. Vyzbierala sa prvá škatuľa. Od pondelka zbierka pokračuje vo vestibule školy. Zároveň naša školská firma rozbehla predaj mydiel a balzamov ručne vyrábaných na prírodnej báze. V piatok boli jej zamestnanci veľmi úspešní, nakoľko Emka-VII.O a Viki-III.A predali všetky výrobky. V predaji v rámci sociálneho projektu budú pokračovať aj v stánku ECAV počas Vianočných trhov v Prešove. Následne aj školská firma prispeje do zbierky finančnou čiastkou. Projekt koordinovala prof. Ľ. Kónyová v spolupráci s prof. A. Demčákovou (študentská firma)  a Z. Kmecikovou (ŽŠR)  a študent sexty T. Biroš.
            Tešíme sa zo spolupatričnosti v našej školskej komunite. Sladkými dobrotami sme počas prestávok oslávili Deň študentstva a dobročinnosťou sme sa dokázali spojiť pre dobrú vec – pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu akýmkoľvek spôsobom zapojili. V piatok sa nám podarilo predajom koláčikov a zbierkou zatiaľ získať 364, 28 €. V decembri pokračujeme ďalej.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Krabice lásky

          • Ďakujeme všetkým zúčastneným triedam - ich žiakom a rodičom - za prípravu Krabíc lásky do Srbska, ktoré už boli úspešne odvezené obdarovaným. Veríme, že ich potešia minimálne tak, ako nás tešila ich príprava 💛Ešte raz, ďakujeme 2.A, 4.A, 4.B, 5.B, 6.A a 8.A.

          • ZBIERAME BATÉRIE SO ŠMUDLOM V EMŠ

          • V rámci enviromentálnej výchovy prebiehal v našej EMŠ v spolupráci neziskovou organizáciou DAPHNE interaktívny program – Zbierame batérie so Šmudlom. Jeho cieľom bolo hravou a zážitkovou formou vzdelávať deti predškolského veku v oblasti správneho triedenia odpadkov, so zreteľom na použité batérie.

          • Šarkaniáda ŠKD

          • 15.11.2022 sa v ŠKD konala Šarkaniáda.

            Akcie sa zúčastnili žiaci 1., 2. a 3. oddelenia ŠKD. Deti si doniesli krásne, farebné šarkany. Aj napriek tomu, že šarkany nechceli veľmi lietať, lebo vetrík bol slabý, atmosféra bola výborná. Všetci sme sa zabavili a užili si spoločný čas.

          • Deň boja za slobodu a demokraciu - Deň študentstva

          • Na stredajších službách Božích sme si pripomenuli 17. november aj tým, že sme vytvorili živú reťaz tak, ako to robili pred 33 rokmi študenti demonštrujúci na uliciach za slobodu. Za ruky sa pochytali všetci žiaci a učitelia, a tak sme spoločne pod vedením duchovného správcu školy M. Oráča vyšli z kostola von. 
            V spolupatričnosti budeme pokračovať v EKG pri príležitosti Dňa študentstva aj zajtra počas Dňa otvorených dverí. Spúšťame sociálny projekt na podporu seniorov v Diakonickom domove Elim v Prešove. Organizujeme:
            1. predaj koláčikov (ktoré napečú naši študenti),
            2. zbierku nových ponožiek,
            3. predaj výrobkov študentskej firmy (mydlá a balzamy na prírodnej báze) ako aj finančná zbierka. Na báze dobrovoľnosti môže prispieť každý, kto chce. Neváhajte a navštívte nás!!!  Radi Vás počas celého dňa privítame v m. č. 212.

          • Každé dve sekundy niekto potrebuje krv

          • Žiaci III.A a VII.O nášho gymnázia sa 16.11. 2022 sa zapojili do kampane Študentskej kvapka krvi, ktorá je zameraná hlavne na prvodarcov a mladých ľudí. Slogan 28. ročníka tejto kampane znie „Pripoj sa.“ a je výzvou, aby sa každý zdravý dospelý človek pripojil k darcom krvi. Slovenské nemocnice stále hlásia nedostatok krvi. Ľudia, ktorí transfúziu krvi potrebujú, sú väčšinou vážne chorí alebo zranení, ale častokrát ide o pacientov pri závažných operáciách a ženy pri komplikovaných pôrodoch. Každý z nich je odkázaný na jedného zdravého človeka, ktorý sa rozhodne preukázať dobrú vôľu a pôjde darovať krv. Spojitosť s medzinárodným dňom študentstva, ktorý si pripomíname 17. novembra, nie je náhodná. Aj na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu, Námestie legionárov 3 v Prešove vnímame žiakov a mladých ľudí ako nositeľov zmien a prelomových myšlienok. Pripojte sa. Wifi je aj na transfúzke :) Poďakovať chceme žiakom III.A: Števke Hadbavnej, Liane Kmecovej, Ladislavovi Kravčíkovi, Samuelovi Godlovi, Simeonovi Šcecinovi a zo VII.O Michalovi Fedorovi. Tešíme sa z prvodarcov.
            https://redcross.sk/kampan/studentska-kvapka-krvi-2022/

            Mgr. M. Čurlík, vyučujúci biológie