• Putovná výstava o Anne Frankovej v našej škole   

          • Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu oznamujeme, že Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove slávnostne otvára v piatok 03. 02. 2023 o 13.30 putovnú výstavu Nechajte ma byť takou, aká som - životný príbeh Anny Frankovej. Výstavu sprístupňujeme verejnosti v spoluprácu s Nadáciou Milana Šimečku. Počas nasledujúceho mesiaca budeme túto výstavu ponúkať nielen žiakom našej školy, ale aj študentom z Prešova a okolia aj každému, kto o ňu prejaví záujem. Termín si môžu objednať rodičia, známi, cirkevné zbory... Vstup je zdarma. V rámci rovesníckeho vzdelávania sa na všetkých tešia naši vyškolení žiaci, ktorí budú výstavou sprevádzať.

          • Úspech v okresnom kole Olympiády v NEJ

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku sa konalo prezenčne 18. januára 2023. Tešíme sa z výborných výsledkov našich žiakov.
            Kategória 2B
            Júlia Mária Ondriová Vll.O  - 1. miesto
            Marcela Šuščáková Vll.O – 4. miesto

            Kategória 2A
            Barbara Frankovská – 3. miesto
            Teodor Biroš – 3. miesto

            Žiakom srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, kde bude EKG reprezentovať Julka Ondriová a Josue Hennoch Stancel v kategórii germanofónnych žiakov.

            Mgr. G. Kundríková

          • Stredoškoláci EKG, neváhajte a zapojte sa do súťaže ! :)

          • Ústav aplikovanej psychológie, ktorá je súčasťou Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave,  pripravil súťaž pre stredoškolákov na tému Čo pre mňa znamená šťastie. Žiaci sa môžu do 15. februára  zapojiť zaslaním príspevku formou  videa, fotky, kresby  alebo písomnej eseje na adresu sutaz@fses.uniba.sk

            Z každej kategórie vyberú výbercu, ktorého odmenia mikinou, instax fotoaparátom a knihou. 

             

          • Logopédia s p. Lukáčom

          • V stredu 12. januára 2023 nás navštívil školský logopéd PaedDr. Ľuboš Lukáč, ktorý si s našimi malými prvákmi a druhákmi brúsil jazýčky. Deti neúnavne opakovali jazykolamy, hľadali odpovede na rôzne hádanky a veselo vykrikovali svoje skúsenosti s neposlušným jazýčkom. Bola to veľmi milá skúsenosť,  a pánovi Lukáčovi aj touto cestou ďakujeme.

          • Divadelné predstavenie Matylda a robot

          • Vo štvrtok, 12. januára 2023 navštívili žiaci na 1.stupni našej EZŠ divadlo Viola, kde si pre nich fantastickí herci pripravili rozprávku MATYDLA A ROBOT. Spoznali v nej dievčatko, ktoré miluje futbal, ale nemá ho s kým hrať. Zároveň zisťovali, či je možné hrať futbal s Robotom. A taktiež, koľko zloduchov sa vojde do smetiarskeho auta...

            Bolo to príjemné dobrodružstvo poznajúc bábky, bábkohercov, tieňové divadlo, ale aj nádherné pesničky v podaní skvelých hercov. Po príchode do školy sme na vyučovaní vytvárali zážitok z predstavenia stavbou z kociek. Pozrite sa, ako sa nám darilo .

            Rozprávku sme si mohli vychutnať aj vďaka finančnému príspevku Rodičovského združenia pri EZŠ.

          • Vianočná pošta seniorom od žiakov Evanjelickej základnej školy

          • Vianočné prázdniny sme začali s veľmi dobrým pocitom. S pocitom, že sme niekomu pomohli a urobili radosť. Tá iskra šťastia v očiach seniorov, keď im prinesiete darček, sa nedá opísať slovami, je potrebné to zažiť srdcom. Obzvlášť, keď nemajú blízku rodinu pri sebe, nehovoriac o tom, keď rodinu nemajú vôbec. Áno, sú aj takí a my sme ich navštívili. Mlčky sme kráčali od ich bytovky rozmýšľajúc, aké smutné je tráviť Vianoce osamote. Byť stále zatvorený v byte, pretože nohy už neslúžia. Vtedy si uvedomíme, čo všetko máme a za čo máme byť vďační. Padol návrh nabudúce priniesť  tete psíka, aby nebola sama. Ale kto ho bude venčiť, keď teta nemôže chodiť?... Riešenie sme nenašli, ale jedno vieme určite, že sa k nej ešte určite vyberieme a strávime s ňou dlhší čas, aby jej nebolo otupno. Pretože sa chce rozprávať, počúvať mladých ľudí, lebo vlastné vnúčatá nemá. Teta sa s nami rozlúčila so slovami, aby sa žiaci v škole učili, pretože to, čo majú v hlave, im nikto neukradne. A toto je len jeden z príbehov a zážitkov z našej „Vianočnej pošty“.

            Žiaci 2. stupňa so svojimi vyučujúcimi 22. decembra osobne navštívili 6 seniorov, ktorí sú v opatrovateľskej starostlivosti n.o. Relevant. Ostatných sme zo zdravotných dôvodov navštíviť nemohli, ale darčeky sme odniesli pracovníčkam organizácie, ktoré ich prostredníctvom opatrovateliek roznesú ostatným seniorom.

            A čo v balíčku vlastne bolo? Žiakmi vlastnoručne vyrobené ozdoby a pozdravy. Niekedy stačí naozaj málo a radosť je obrovská. Sme šťastní, že pri rozdávaní vianočnej pošty to platí obojsmerne!

             

            Zuzana Martausová a žiaci 2.stupňa EZŠ

          • Tvorivé dielne v ŠKD

          • V rámci ŠKD sme ani tento rok nezabudli na Vianoce a ich prípravy. Počas vianočných tvorivých dielní deti s radosťou vytvárali vianočné ikebany podľa vlastných predstáv. Veríme, že tieto krásne práce potešili nielen samotné deti ale aj ich rodičov.

          • Vianočné školské služby Božie

          • Ani sme sa nenazdali a Vianoce nám klopú na dvere. V EKG sme v tomto čase každoročne prichádzali do kostola na záverečné slávnostné služby Božie. Tešíme sa, že sme sa po dvoch rokoch - žiaci, učitelia ale i absolventi našej školy a ďalší veriaci, stretli v Chráme Sv. Trojice v Prešove na službách Božích o 11. 00 hod. spolu s 2. stupňom EZŠ. Ten nám pred začiatkom pripravil milé prekvapenie, keď spred oltára zaspievali žiaci spolu s učiteľmi koledu, ktorou nám pred Vianocami zavinšovali. Službami nás sprevádzal duchovný správca školy - M. Oráč. Kázňou slova Božieho nám poslúžil brat farár Marek Cingeľ, tajomník biskupa VD ECAV. Zamýšľali sme sa nad posolstvom myšlienky: „Keby sa Kristus narodil v Betleheme tisíckrát, ale nenarodil by sa v tvojom, mojom srdci, malo by to zmysel?“ Súčasťou služieb Božích bolo aj požehnanie prítomných veriacich pred oltárom. O hudobný doprovod sa svojimi radostnými piesňami postarala školská kapela pod vedením J. Poljakovej.
            V závere sa spoločenstvu prihovoril riaditeľ školy – M. Damankoš.  Ako dejepisár nám poskytol svoj pohľad na dnešnú situáciu okolo nás. Konštatoval, že dejiny vpadli do nášho sveta. Pandémia, vojna na Ukrajine, ekonomická kríza... To čo bolo pre nás minulosťou, stalo sa zrazu súčasnosťou. Pripomenul, že vyspelosť spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa správame k najslabším. Vyjadril radosť nad tým, že sa práve učitelia a žiaci našej školy v r. 2022 aktívne zapojili do pomoci ľuďom v núdzi a tým, ktorí to potrebujú: pomoc priamo na ukrajinskej hranici, zbierka (liekov, finančná, materiálna pomoc...), zorganizovanie koncertu i vernisáže spojenej s predajom – výťažok venovaný ukrajinským utečencom...
            V tomto školskom roku sme sa pri príležitosti otvorenia Diakonického domova ELIM v Prešove rozhodli zamerať sociálny projekt na podporu našich seniorov. Riaditeľovi domova Elim a zároveň riaditeľovi BÚ VD ECAV S. Miškovi odovzdal  na službách Božích riaditeľ školy šek v hodnote 615 € spolu so zbierkou ponožiek pre seniorov. S. Miško sa poďakoval žiakom i učiteľom za spoluprácu, spomenul aj ďalšiu „neviditeľnú“, ale veľmi potrebnú pomoc našich študentov, napr. pri vykladaní postelí, ktoré ELIM získal z Nemecka. Riaditeľ školy ďalej vyzdvihol spoluprácu s Evanjelickou diakoniou ECAV (zastrešuje v cirkvi sociálnu pomoc) a odovzdal trom ukrajinským žiakom našej EZŠ vianočné darčeky, ktoré im poslala. Všetkým prítomným poprial požehnané sviatky a poďakoval sa za to, že dokážeme pomáhať iným , čím plníme posolstvo Pána Ježiša, ktorý sa narodil, aby láska bola medzi nami.

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • Aká je naša „duchovná olfaktorika“? (2 K 2,15) - adventno-vianočný príhovor duchovného správcu ESŠ v Prešove

          • Milí priatelia, žiaci a rodičia Evanjelickej spojenej školy v Prešove!

            Slovo komunikácia (z lat. slova communicare) znamená deliť sa alebo zverovať. Komunikáciu vnímame väčšinou ako rozhovor. V širšom zmysle je komunikácia výmena informácií medzi jedincami prostredníctvom spoločného systému znakov. Ľudská komunikácia obsahuje podľa odborníkov viaceré zložky: verbálnu (slovnú) a neverbálnu (bez slov). K najznámejším zložkám neverbálnej komunikácie patria: komunikácia dotykom – haptika (podanie rúk, objatie, bozk); komunikácia polohou a držaním tela – posturika; komunikácia rečou rúk – gestika a komunikácia rečou tváre – mimika. K neverbálnej komunikácii patrí aj tzv. olfaktorika. Slovo olfaktorika pochádza z latinského olfacio, čo v preklade znamená ňuchať, čuchať. Človek má 20 miliónov čuchových receptorov, ktoré reagujú na vône a pachy. Olfaktorika je komunikácia prostredníctvom pachov a vôní. Výskumom sa dokázalo, že niektoré vône na človeka pôsobia podnecujúco a iné utlmujúco.
            K životu vône a pachy patria. Väčšinou sú spojené s nejakými okamihmi nášho života. Zatvorte oči a predstavujte si určité situácie spolu so mnou – urobme si „olfaktorický experiment“: vôňa bábätka po okúpaní, vôňa rannej kávy, voňavka/parfum milovanej osoby (chalana/ dievčaťa,  ktorý/ktoré sa ti teraz páči), vôňa krému starej mamy, medovníková vôňa domu v advente, vôňa vymaľovanej izby, vôňa prezlečených posteľných obliečok, vôňa pri štedrovečernom stole. Menej príjemné, ba až odpudzujúce, sú pachy v nemocnici, pach nevyvetranej miestnosti, pachy chlieva. Pach šatstva, keď človek navštívi MC DONALD, KFC... Sú to pachy, ktorých sa chceme rýchlo a účinne zbaviť, lebo nám pripomínajú niečo nepríjemné, niečo nekomfortné. Nikto z nás totiž nechce, aby „nad ním niekto ohŕňal nos“.
            V Biblii a v kresťanskej liturgii vône zohrávali dôležitú úlohu. Viaceré texty Starej zmluvy poukazujú na význam kadidla. Aj v Novej zmluve sa na viacerých miestach spomínajú aromatické látky. O ich hodnote a dôležitosti svedčí aj fakt, že dve rôzne vonné látky – kadidlo a myrha boli aj medzi darmi mudrcov, ktoré priniesli malému Ježišovi. Kadidlo a myrha sú veľmi vzácne vonné látky, majú jedinečnú vôňu, za ktorú vďačia živicovému pôvodu.
            Dnes  nechcem písať nezáväzne o „biblickej parfumérii“. Pre svoj image alebo komfort, keď nás obklopujú zlé pachy, dokážeme urobiť veľa. Dokážeme vetrať, vysávať, umývať okná, objednať si firmu, či stroj na tepovanie, sprejovať sa, kúpiť do domu osviežovač vzduchu...
            Ale ako je to s našou „duchovnou olfaktorikou“? Zamyslime sa nad ňou v tomto adventno-vianočnom čase dvoma otázkami:
            1. Čo cítiš, cítim vo svojom vzťahu k Bohu?
            Čo tam dominuje? Vôňa vrúcneho vzťahu alebo pach ľahostajnosti? Odcudzenia? Rezignácie? Je náš vzťah k Bohu vo fáze „burn out“ – vyhorenia? Je tam cítiť len pach spálenia, ktorý sa nepríjemne šíri po našom živote? Sú mosty medzi Ním a tebou spálené? Alebo sme už dlho vo fáze, že sa nad tým vôbec nezamýšľame? Možno si plníme náboženské povinnosti, ale od Boha si nechávame odstup... To všetko mi napadlo, keď som rozmýšľal nad tým, čo všetko neraz likviduje môj osobný život viery. Ako je to s naším modlitebným životom? Platia o mne žalmistove slová: „Moja modlitba nech sa vznáša k tebe ako kadidlo a pozdvihnutie mojich rúk ako večerná obeta.“ (Žalm 141). Pri čítaní biblických príbehov som si ako chlapec vždy predstavoval dokonalé biblické postavy, ktoré všetko zvládajú vo svojom živote viery... Sú príkladom v modlitbe, v počúvaní Božieho hlasu... A čuduj sa svete, nie vždy sú! A som presvedčený, že je to zámer. Ukázať ich ako ľudí z mäsa a kostí, ktorí si nesú tiež bremeno svojich zápasov, „pachov svojich zlyhaní“. Pozrime sa na Zachariáša v Lukášovom evanjeliu v 1. kapitole: „11 Vtedy zjavil sa mu anjel Pánov, ktorý stál z pravej strany kadivého oltára. 12 Ako ho Zachariáš uzrel, preľakol sa a zmocnila sa ho bázeň. 13 Ale anjel mu povedal: Neboj sa, Zachariáš, lebo vypočutá bola tvoja modlitba; manželka Alžbeta porodí ti syna; 18 I povedal Zachariáš anjelovi: Po čom to poznám? Veď som starý a moja manželka je tiež v rokoch. 19 Anjel mu odpovedal: Ja som Gabriel, ktorý stojí pred Bohom, a som poslaný hovoriť s tebou a zvestovať ti túto radostnú novinu.  20 Ajhľa, onemieš a nebudeš môcť hovoriť až do dňa, keď sa to stane, pretože si neuveril mojim slovám, ktoré sa splnia svojím časom“.
            Kňaz stojaci pri oltári, ktorý slúži Bohu (aspoň si to myslí) zažíva okamih zlyhania – „pach zlyhania“. Aj toto zažívajú tí, ktorí sú v duchovnej službe. Všetci (všetky Božie deti) sme v otázke zlyhávania na jednej lodi. Boh dáva Zachariášovi lekciu života, onemie. Neraz aj my potrebujeme lekcie v živote, aby sme pred Pánom Bohom onemeli, utíchli a nechali hovoriť Jeho. Aby sa naše modlitby vznášali k nemu ako kadidlo... Na druhej strane stretávame v predvianočných príbehoch aj Máriu, Ježišovu matku, z ktorej cítiť vôňu viery. Jozefa, z ktorého napriek prekérnosti (chúlostivosti) jeho situácie cítiť vôňu ochoty podvoliť sa Božím plánom, či Jána Krstiteľa, z ktorého cítiť vôňu pokory. Som presvedčený, že všetky tieto príbehy nás chcú zastaviť a ukázať, že advent nám pripomína, aby sme prehodnotili, ktoré vône v našom osobnom živote viery vyhrávajú...

            2. Čo cítia iní z tvojho/môjho vzťahu k Bohu? Ako sa to prenáša do našich vzťahov?
            Čo cítia ľudia pri stretnutí s nami? Sú to, obrazne povedané, duchovné aromatické vône alebo skôr pachy? Cítia, že sme Božími ľuďmi alebo im to pri nás nikdy nenapadne? Obnoviť vzťah s Bohom znamená obnoviť aj vzťah s ľuďmi. Nielen formálne sa navoňať. Dobrá vôňa na chvíľu dokáže malý zázrak, ale bez dlhodobej osobnej hygieny je to len krátkodobé riešenie. To vieme všetci. Vrátiť duchovnú vôňu do osobného vzťahu s Bohom, nanovo ju vniesť do vzťahu  s ľuďmi, to sú spojené nádoby. Koľko nepríjemných pachov je v našich manželstvách? Ako komunikuješ so svojimi deťmi? Ako sa správaš k svojim rodičom? Čo z nás duchovne „páchne“? Pýcha, ľahostajnosť, nadradenosť, strach, falošnosť, neschopnosť si pripustiť, že ubližujem ľuďom?
            Advent je Bohom darovaná príležitosť, podľa vlastného uváženia, a len na základe slobodného rozhodnutia priniesť v modlitbe pred symbolický oltár všetko, čo do nášho života vnáša ten „zápach“.
            Betlehemský chliev je miesto, kde nebo zostupuje do tohto sveta a prináša novú vôňu. Náš život je niekedy takým „chlievikom“. Opakovane sa to deje. Betlehem je miesto, kde Kráľ Kráľov a Pán Pánov – Ježiš Kristus prichádza, aby vniesol vôňu prijatia, odpustenia, záchrany a nádeje do tvojho života. V jeho moci, LEN V JEHO MOCI, môžeme byť tým a máme byť tým, čo vyznáva apoštol Pavel v 2 K 2, 15: „Lebo sme vôňou Kristovou“. Prajem nám, aby vôňa Kristova naplnila naše srdcia a príbytky. Lebo len vtedy, keď je tam ona, majú ostatné vône svoj zmysel a Vianoce sa stanú skutočnými... Amen.

            ThDr. Matej Oráč, PhD., duchovný správca ESŠ v Prešove

          • Vianočný volejbalový turnaj

          • Vianočný volejbalový turnaj o putovný pohár sme nevynechali ani tento rok. Ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom za pohodovú a priateľskú atmosféru a žiakom IV.A triedy blahoželáme k víťazstvu:)

          • Školské kolo anglickej olympiády na EZŠ

          • Aj na základnej škole sa konalo školské kolo olympiády z anglického jazyka.
            Žiaci ukázali svoje vedomosti z angličtiny v tom, ako vedia čítať a počúvať s porozumením a aká dobrá je ich slovná zásoba a gramatika.
            Súťažilo sa v dvoch kategóriách:
            1A – žiaci 4., 5., 6. a 7. ročníka
            1B – žiaci 8. a 9. ročníka

            Výsledky:
            1A
            kategória:
            1. miesto – Kristína Kollárová, 5.A
            2. miesto – Daniel Drotár, 6.A
            3. miesto – Adrian Majernik, 7.A

            1B kategória:
            1. miesto – Nina Ondičová, 8.A
            2. miesto – Barbora Blaščáková, 8.A
            3. miesto – Daniel Marcin, 9.A

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť v školskom kole a výhercom, ktorí budú našu školu reprezentovať v okresnom kole, blahoželáme a budeme im držať palce.

            Mgr. Zuzana Kováčová, Mgr. Miriama Voľanská

          • Školské kolo OSJL SŠ - Poznáme víťazov!

          • V decembri sa v EKG konalo pod vedením našich slovenčinárok PhDr. Ľ. Kónyovej a Mgr. M. Chalupkovej školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre kategóriu A a B. Súťaže sa zúčastnili 16 žiaci I. - IV. A, V.O - VII.O. Olympiáda pozostávala z 3 častí: test, transformácia textu/tvorba textu, rečnícky prejav. Všetkým ďakujeme za ochotu a vynikajúce výsledky. Bolo to veľmi tesné.  O 1 víťazovi rozhodli dokonca sekundy pri odovzdaní testu. Ako to celé nakoniec dopadlo?
            kat. A:
            1. m. Ester Iľková (VII. O) – 44 b
            2. m. Marcela Šuščáková (VII. O) – 43 b
            3. m. Klára Birošová (VII.O) – 42 b

            kat. B:
            1. m. Amália A. Jaššová (VI. O) – 45 b
            2. m. Elena Hanzová, Zuzana Chalupková (II. A) – 45 b
            3. m. Emma Pelecová (V. O) – 44 b

            Ester a Amálii, ktoré budú školu reprezentovať vo februári v krajskom kole, držíme palce! 

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Pisateľské brčko

          • V decembri sa uskutočnilo vyhodnotenie školskej literárnej súťaže. Naši prvostupniari písali krátke príbehy, básničky, rozprávky, sci-fi ... vlastne všeličo. Veľa skvelých nápadov do ďalšej tvorby!

            1.miesto:  Zara Futášová, 4.A

            2.miesto: Dorota Zlatohlavá, 4.A

            3.miesto: Barbora Kušnírová, 2.A

          • Dotyky s poéziou – beseda s básnikom Erikom Jakubom Grochom

          • Žiaci I. A, kvinty a niektorí žiaci IV. A a VII. O sa zúčastnili besedy s významným súčasným slovenským básnikom E. J. Grochom. Kto z nás by sa nechcel stretnúť s autorom kníh Tuláčik a Klára či Píšťalkár? Počas zaujímavého stretnutia odznela aj čítačka básne Čo je vysloviteľné je aj možné – prezentovaná samotným autorom. Žiačka Veronika Kočišová zo septimy sa ju počas  čítania pokúsila ilustrovať. Musíme dodať, že veľmi úspešne. Ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa besedy zúčastnili i tým, ktorí kládli otázky. Poďakovanie patrí aj Krajskej knižnici v Prešove, ktorá nám tento neopakovateľný dotyk s poéziou sprostredkovala.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • V novembri sa konalo Školské kolo geografickej olympiády v kategórii E a F, kde si mohli žiaci overiť svoje poznatky z predmetu geografia. Víťazom oboch kategórii blahoželáme a prvým trom želáme veľa úspechov pri reprezentovaní školy v okresnom kole súťaže.
            F kategória
            1. miesto - Lucia Plocarová - II.O
            2.miesto - Larisa Pellová - I.O
            3.miesto - David Odvody - I.O

            E kategória:
            1. miesto - Ján Molitoris - IV.O
            2.miesto - Radka Damankošová - III.O
            3.miesto - Ela Majerníková - IV.O

            Mgr. R. Čurlíková

          • Školské kolo Pytagoriády v EKG

          • Vo štvrtok 8. decembra 2022 sa konalo školské kolo Pytagoriády. Do riešenia úloh sa zapojili žiaci prímy, sekundy a tercie.
            Výsledky: 
            Kategória P6: súťažilo 20 žiakov
            Úspešní riešitelia: 10
            1.  miesto: Kamil Poloha, 23 bodov (13 bodov za úlohy + 10 bodov za čas)
            2. miesto: Peter Mžigod, 20 bodov (12 + 8)
            3. miesto: Ema Macejová, 19 bodov (13 + 6)

            ďalší úspešní riešitelia:
            Zoe Semančíková, 16 bodov (11 + 5)
            Samuel Kupská, 15 bodov (12 + 3)
            Viera Nemšáková, 15 bodov (11 + 4)
            Kamila Futášová, 14 bodov (11 + 3)
            Sofia Abigail Platková, 13 bodov (13 + 0)
            Larisa Pellová, 12 bodov (10 +2)
            Barbora Segedyová, 11 bodov (11 + 0)

            Kategória P7: súťažilo 15 žiakov
            Úspešní riešitelia: 1
            1. miesto: Jakub Klimko,  20 bodov (13 + 7)

            Kategória P8: súťažilo 12 žiakov
            Úspešní riešitelia: 7

            1. miesto: Jakub Adam,  22 bodov (10 + 12)
            2. miesto: Radka Damankošová,  21 bodov (11 + 10)
            3. miesto: Michal Biroš, 19 bodov (11 + 8)
            3. miesto: Tomáš Beňa,  19 bodov (10 + 9)

            ďalší úspešní riešitelia:
            Adriana Charlota Jaššová, 18 bodov (13 + 5)
            Viliam Havir, 17 bodov (12 + 5)
            Nikola Imrichová, 15 bodov (10 + 5).
            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

            RNDr. Iveta Germanová