• 1. miesto v celoslovenskej súťaži Susedia, na ktorých sme nezabudli

          • 7. septembra 2023 sa študentka septimy Milica Petrušová spolu so svojou vyučujúcou PhDr. Ľudmilou Kónyovou zúčastnili vyhlásenia výsledkov 8. ročníka študentskej súťaže Susedia, na ktorých sme nezabudli. Organizuje ju Dokumentačné  stredisko holokaustu, ICEJ - Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem a OZ Pravda a láska.
            Oceňovanie sa konalo počas tohtoročného pietneho aktu Čítanie mien obetí holokaustu v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Do súťaže sa zapojili školy od Bratislavy po Prešov a ako zhodnotil organizátor súťaže - úroveň všetkých prác bola veľmi vysoká. Porota zložená z historikov, etnológov a laikov mala preto ťažkú úlohu. Teší nás, že Milicka našu školu v súťaži vzorne reprezentovala a zvíťazila. Srdečne blahoželáme! 
            Čítania mien obetí holokaustu sa zúčastnil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora, ako aj ďalšie osobnosti verejného a spoločenského života.

          • ☀️📖☀️Výstava - Tiché putovanie☀️📖☀️

          • Naši druháci navštívili v Knižnici Slniečko🌞hravú a inšpiratívnu výstavu Tiché putovanie svetom „tichých“ kníh - kníh tvorených len z obrázkov, bez textu - pochádzajúcich z rôznych krajín sveta (európske, americké, arabské, japonské, thajské, kórejské, austrálske). Mali jedinečnú príležitosť k hľadaniu, objavovaniu a poznávaniu príbehov ukrytých v obrázkoch. 130 titulov z celého sveta – od leporel cez obrázkové knihy pre najmenších až po dobrodružné príbehy a grafické romány. Vďaka aktivitám (cestovateľský denník, príbehové kocky, dotyková hra, tieňové divadlo, puzzle a skladačky) mohli viesť rozhovory, spoločné hry a aj sa naučiť niečo nové.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Školský rok 2023/2024 sme začali slávnostnými službami Božími s požehnaním žiakov a Večerou Pánovou v Chráme Svätej Trojice, ktoré pripravil a liturgoval duchovný správca školy ThDr. Matej Oráč, PhD. v pondelok 4. septembra. Božím slovom poslúžil senior VD Mgr. Martin Chalupka. Žiakom sa prihovoril aj riaditeľ školy PhDr. Marián Damankoš, PhD., ktorým všetkým poprial úspešný školský rok. Čokoľvek v tomto školskom roku príde, nech Božia múdrosť sprevádza naše kroky.

          • ZAMESTNANECKÝ SEMINÁR v SPIŠSKEJ KAPITULE

          • V závere školského roka zamestnanci Evanjelickej spojenej školy prežili príjemný víkend v Spišskej kapitule. Spoločne strávený čas pri oddychu, rôznych teambuildingových aktivitách vedených lektormi P. Gubišovou a M. Kmeťom, či duchovné zamyslenie brata farára J. Petra s manželkou boli pre nás veľkým obohatením.
            Ďakujeme S. Grestyovej a I. Majerníkovej za skvelú organizáciu.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • V piatok 30. júna 2023 sme slávnostne ukončili školský rok 2022/2023 slávnostnými službami Božími s požehnaním žiakov a Večerou Pánovou v Chráme Svätej Trojice, ktoré pripravil a liturgoval duchovný správca školy ThDr. Matej Oráč, PhD. Prvé Služby Božie so začiatkom o 8,00 hod boli pre žiakov EKG a kázňou sa prítomným prihovoril tajomník BÚ VD Mgr. Marek Cingeľ. Po nich sa žiaci v doprovode svojich triednych profesorov presunuli do tried, kde si prevzali svoje koncoročné vysvedčenia. Druhé Služby Božie začali o 10,00 hod. pre žiakov EMŠ a EZŠ a božím slovom poslúžil senior VD Mgr. Martin Chalupka. Počas Služieb Božích sme sa rozlúčili so žiakmi 9.A triedy a žiakmi 4.A a 4.B triedy. Hudbou a spevom nás sprevádzala školská kapela, ktorú viedla PhDr. Júlia Poljaková. Žiakom sa prihovoril aj riaditeľ školy PhDr. Marián Damankoš, PhD., ktorý poprial všetkým žiakom a vyučujúcim pekné prázdniny. 

            foto: Matej Čurlík

          • STOP DISKRIMINÁCII

          • V poslednom týždni školského roka medzi nás zavítala Magdaléna Komárová, ktorá realizovala s našimi gymnazistami aktivity spojené s témou diskriminácie. Boli naviazané na rodinný príbeh rodiny Ondreja Maradíka (Madlenkin prastarý otec, otec Elenky Maradíkovej, ktorá v 40. rokoch 20. st. študovala v EKG) s prepojením na metódu Cesta hrdinu. S využitím zážitkovej formy a prvkov expresívnych prístupov sa mohli študenti zamýšľať i zdieľať so svojím emocionálnym prežívaním v rôznych životných situáciách. Na záver stretnutia si v skupinách vybrali človeka zo svojho okolia, ktorého dnes považujú za hrdinu a jeho príbeh prezentovali pred ostatnými. Tiež zdôvodnili, prečo ho v dnešných časoch považujú za hrdinu. Lektorke Madlenke Komárovej (vyštudovanej herečke, žijúcej na španielskom ostrove Lanzarote, ktorá sa venuje dramatoterapii) ďakujeme nie len za spestrenie posledných dní v škole, ale najmä za možnosť zamýšľať sa sami nad sebou, nad cestou, ktorú máme ešte v živote pred sebou, za učenie vzájomne sa zdieľať a navzájom sa lepšie spoznávať.

          • Školské výlety EZŠ 5. - 9. roč.

          • K záveru školského roka už neodmysliteľne patria aj školské triedne výlety. Aj naši žiaci a učitelia sa počas posledného júnového týždňa vybrali na viaceré zaujímavé miesta, užili si spoločný čas a nazbierali nové pekné zážitky.
            Piataci strávili krásny deň v košickej ZOO, kde ich okrem iného veľmi zaujali kapybara, tulene či medveď, ale vyšantili sa aj v Dinoparku. Triedy 6.A a 8.A si spoločne naplánovali výlet vlakom do Spišských Vlách – Zahury. Strávili tam čas v prírode, pri hrách, rozhovoroch, opekačke ale aj kalčete. Siedmaci sa tiež rozhodli pre výlet do prírody a vybrali sa do lokality náučného chodníka Tajch medzi obcami Lipníky a Pavlovce. V príjemnej klíme lesov si užili peknú prechádzku, opekanie, rozhovory, hry a súťaže či prieskum okolitej prírody. Deviataci si na svoj posledný spoločný výlet vybrali ranč Breziny v Pavlovciach. Ani u nich nechýbala turistika, opekanie, hry a varenie gulášu.
            Počas voľnejších dní posledného školského týždňa viaceré triedy vymenili svoje učebne za bowlingové dráhy, kde mali možnosť zahrať si bowling a doplniť energiu chutnou pizzou. Bolo nám spolu veľmi dobre!  
            Veríme, že aj prázdniny budú pre nás všetkých plné pohodových a radostných chvíľ a zážitkov.
            Prajeme všetkým krásne leto! :-)

          • Jarný projektový týždeň na 2. stupni EZŠ

          • Aj tento rok bol náš Jarný projektový týždeň (19. - 23.6. 2023) nabitý pestrými a zaujímavými aktivitami.
            Začali sme ho Minikonferenciou, kedy počas dvoch dní žiaci prezentovali svoje práce, na ktorých pracovali niekoľko mesiacov. Navzájom sa tak obohatili o množstvo informácií, mali možnosť rozvíjať svoje prezentačné zručnosti a trénovať si vystupovanie pred publikom. Všetci prezentujúci to úspešne zvládli! 😊
            Projektový týždeň pokračoval prírodovednými aktivitami, ktoré zahŕňali hodiny finančnej gramotnosti, fyzikálne a chemické pokusy. Prezentácie, pokusy a zaujímavé úlohy sme prestriedali športovými aktivitami. Štvrtok bol venovaný prvej pomoci, ktorej správne podanie v rôznych situáciách nám predviedli členovia Slovenského Červeného kríža. Konkrétne spôsoby podania prvej pomoci si žiaci mohli pod ich vedením aj vyskúšať a nacvičiť si tak správny postup pre prípad, že by ho niekedy potrebovali využiť v reálnej situácii.
            Dôležitou súčasťou projektového týždňa boli exkurzie. Deviataci, ôsmaci a niektorí ich spolužiaci z gymnázia sa vybrali za hranice Slovenska a v susednom Poľsku objavovali historické, kultúrne a hodnotové odkazy Osvienčimu (koncentračný tábor), Krakova a Soľnej bane vo Wieliczke. Siedmaci nahliadli do dejín jedného z najkrajších miest Slovenska, keď počas prehliadky historického centra Bardejova spoznali jeho námestie, významné budovy a hradby. V lokalite zapísanej do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO navštívili aj Židovské suburbium, kde sa veľa dozvedeli o živote i osude bardejovských Židov. Piataci a šiestaci o histórii nielen počúvali, ale mohli ju aspoň trochu prakticky zažiť aj na vlastnej koži počas návštevy Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Mali možnosť vyrobiť si náramky priateľstva na miniatúrnych krosnách, šperky z drôtu či hlinený hrnček, zahrať sa na rytierov, pričom sa mohli obliecť do brnenia a vyskúšať si lukostreľbu.
            Veríme, že pre všetkých boli aktivity projektového týždňa a exkurzie nielen poučné, ale aj zábavné. 

          • Kurz Cheerleadingu

          • Pohyb v rytme je veľkým benefitom pre rozvoj mozgu. Tento štýl pohybu sme aj my ako škola v triedach 2.- 4. ročníka ZŠ na telesnej výchove praktizovali a rozvíjali tak samých seba, našu vôľu, kolektív a vzájomnú dôveru. Absolvovali sme kurz Cheerleadingu (šport, ktorý je už v súčasnosti olympijskou disciplínou). Hodiny boli realizované vďaka spolupráci @Školského športu, @Slovenskej cheerleading únie, @športového klubu Sečovské Sov(ičk)y a @ABC Cheerlea...

          • Nové ISIC preukazy

          • Žiaci, ktorí si objednali ISIC preukaz (aj budúci prváci), si ho môžu vyzdvihnúť na sekretariáte školy. Preukaz je potrebné aktivovať u dopravcov, ktorých služby budete využívať. Pred vyzdvihnutím si zavolajte na sekretariát školy : 051/7721401.

          • Škola v prírode 3. a 4. ročník

          • Do školy v prírode sme v pondelok odfrčali,
            v piatok sme sa vďaka Bohu šťastne vrátili. 
            Vodičáky už vo vrecku máme, 
            pravidlá cestnej premávky pre túto chvíľu ovládame. 
            Škola v prírode s animačným programom AUTOŠKOLA dopadla úspešne. Všetko išlo ako po masle. Neprekážalo nám ani občasné daždivé počasie. Hrali si sme sa, zabávali, športovali, učili sa aj turistikovali. Trochu sme aj súťažili a poriadku sa učili. Plný zážitkov a dojmov spomínať budeme.

          • Exkurzia žiakov EKG v botanickej záhrade

          • Žiaci V.O a I.A sa 21. júna zúčastnili exkurzie v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Odborný výklad o významných rastlinách na štyroch svetadieloch, v skleníkoch zabezpečili oborní zamestnanci Botanickej záhrady. Žiaci si taktiež okrem botanických vedomosti mohli doplniť aj informácie o tropických motýľoch, ktoré sú každoročne spestrením priestorov záhrady.

            Miro Čurlík a Zuzana Kmeciková

          • ROZLÚČKA S PREDŠKOLÁKMI

          • Koniec školského roka priniesol zas lúčenie sa s našimi preškolákmi. Rozlúčka sa začala básňou, piesňou a rodičovským tancom. Nechýbal ani prípitok, čítanie čiernej kroniky, podpis pod svoju fotku do kroniky a krájanie torty, ktorá všetkým deťom veľmi chutila. Hneď nasledujúci deň deti svoje tablo odniesli do kníhkupectva Patmos. Na ceste s tablom zazneli pesničky, ktoré svojim obsahom, ale aj spev detí zaujalo mnoho okoloidúcich. Do klobúka im hodili nejaké to euro za ktoré si mohli kúpiť zmrzlinu.

          • Škola v prírode 1.a 2. ročník

          • Prváci a druháci sa v týždni od 19.6. - 23.6.2023 zúčastnili Školy v prírode vo Veľkom Slavkove. Na týždeň sa stali členmi Evanjelickej republiky pod dozorom štyroch ministeriek. Všetci domov odchádzali plní nových priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov, ktoré priniesol spoločne strávený čas.

          • 🌳🌍EKOaktivity 🌳🌍

          • Prešovský Ekopark Holá Hora ponúka nielen príjemné prostredie, ale aj mnoho príležitostí, ako si spríjemniť vyučovanie v prírode. Naši žiaci na prvom stupni, ktorí nešli na pobyt do školy v prírode, tak mali možnosť vyskúšať si rôzne edukačné a  športové aktivity prepojené s prvkami lesnej pedagogiky.

          • LOGICKÁ OLYMPIÁDA V EMŠ

          • Do Logickej olympiády pre najmenších sme sa zapojili prvý krát. Obsahom zápolenia bolo preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenie pojmov, dobrej pamäti , počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Od 1.marca do 1.júna sme mali dostatok času na riešenie jednotlivých úloh a individuálny prístup  učiteľky pri tejto práci.  Každé dieťa malo pracovný list , ktorý samostatne a po prečítaní jednotlivej úlohy p. učiteľkou vypracovávalo a zdôvodnilo svoju odpoveď. Pre deti to bolo niečo nové, zaujímavé a hlavne všetko zo zručností potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky.

             

          • Matematická súťaž MAMUT

          • MAMUT je matematická súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. – 6. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (prímy). Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh ľahkých, stredne ťažkých a ťažkých, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Pomedzi matematické úlohy boli aj športové aktivity, za ktoré súťažiaci mohli získať úlohu navyše. Žiaci mali možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou. V piatok 3. júna 2023 našu školu v Košiciach reprezentovali 2 družstvá: 1. družstvo tvorilo 5 žiakov z prímy: Ema Macejová, Kamila Futášová, Michaela Gregorová, Sofia Abigail Platková a Lilien Šimková, ktorých tím sa volal ORBITS a 2. družstvo tvorilo 5 žiakov z 5. a 6. ročníka EZŠ: Liana Spišáková, Daniel Drotár, Samuel Ferenc, Lenka Šimočková a Matej Kovalčík, ktorých tím sa volal Počtári. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 51 tímov a družstvo Počtári obsadilo krásne 15. miesto. Ďakujeme všetkým za skvelú reprezentáciu.

          • NOC V ŠKOLE v EMŠ

          • DIVADLO VIOLA - Bájky o levovi, LEOPARK, ZMRZLINA, VEČERNÉ KINO a ešte oveľa viac sme zažili v tento krásny čas, ktorý trval od rána - do rána.

          • 👧🧒👦Deň detí👧🧒👦

          • Deň detí sme si s deťmi v rámci ŠKD spríjemnili a oslávili návštevou programu, ktorý pripravilo mesto Prešov v Záhrade umenia. Deti mali možnosť vidieť vystúpenie folklórneho súboru Rozmarija a vystúpenie hip -hop Dee flow. Počas vystúpení deťom spríjemnili čas aj rozprávkové bytosti s ktorými sa neváhali odfotiť. Oslavu dňa detí sme zakončili posedením a vychutnaním si výbornej zmrzliny